Susanna Hedenborg & Ulla Wikander: Makt och försörjning. Studentlitteratur 2003.
1900-luvun alkupuolella eräs nainen vaati julkisesti tasa-arvoisuutta sukupuolten välille. Hänelle annettiin vankeusrangaistus. Kyseinen maa, jossa tämä tapahtui oli Ruotsi.
Vielä 1950-luvulla hevoset olivat miehinen alue, joiden läheisyyteen naisilla ei ollut asiaa. Tänä päivänä nuoret tytöt ovat omineet hevoset.
Maidonjalostus on ollut naisten aluetta. Naiset ovat hoitaneet lehmät ja maidon. 1930-luvulla meijereiden teknistyessä ja työn keventyessä miehet rynnistivät ”tulevaisuuden” alalle töihin ja naiset katosivat.
1800-luvulla keskiluokkaisille naisille sallittiin opettajan ammatti ja samapalkkaisuus. 1900-luvun alussa hallitus sääti, että miesopettajille maksetaan parempaa palkkaa. Sekään ei riittänyt estämään alan naisistumista.
Käytännössä naiset olivat täysin vailla ihmisoikeuksia ja mahdollisuuksia taloudelliseen itsenäisyyteen1920-luvulle asti.
Tukholmassa oli jonkin aikaa kunnallisa bordelleja sata vuotta sitten.
Tässä joitakin poimintoja Uppsalan ja Tukholman yliopistojen taloushistorian tutkijan ja opettajan kiehtovasta kirjasta, joka käsittelee toimeentuloa, valtaa ja sukupuolten välisiä eroja Ruotsissa.
Kannattaa tarttua kirjaan eikä vain ihmetellä miesten barbaarisuutta maailmalla. Ei siitä ole kauaa, kun vielä täälläkin alistettiin naisia laeilla ja asetuksilla sekä nyrkein. Eikä tasa-arvoisuus ole vieläkään toteutunut täysin. Kulttuurinmuutos on mahdollinen, mutta se voi viedä aikaa. Sitä suuremmalla syyllä sitä täytyy kiiruhtaa ja antaa yhtäläiset ihmisoikeudet kaikille. Sitä paitsi naisten alistaminen heikentää kansantaloutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti