torstai 22. maaliskuuta 2007

Christopher Lasch: Eliternas uppror och sveket mot demokratin

Christopher Lasch: Eliternas uppror och sveket mot demokratin. SNS 2006. 218 s.

Jo edesmennyt historian professori Christopher Lasch maalaa synkän kuvan amerikkalaisen yhteiskunnan tilasta. Hänen kirjansa perusteella suurin osa kansasta on syrjäytetty politiikasta ja työnnetty kauaksi talouselämän tuotoista. Koulujärjestelmän romahdus ja mediaympäristön muutos ovat luoneet valtavan tyhmälistön, joka ei kykene osallistumaan yhteiskuntaelämään.
Laschin mukaan yli puolet amerikkalaisista korkeanasteen opiskelijoista opiskelee paikallisissa korkeakouluissa, joiden antaman opetuksen taso on surkea ja on humpuukia. Valmistuneet ovat vailla yleissivistystä eivätkä välttämättä ole edes kirjoihin koskeneet. Kuilu rikkaiden eliittiyliopistoihin on huikean ammottava. Iso osa amerikkalaisista ei enää osaa lukea tai ei ymmärrä sanomalehtien tai kaunokirjallisten teosten tekstejä. Luokkaerot ovat räjähtäneet pilviin ja 1900-luvun aikana sosiaalinen liikkuvuus on tukahdutettu ja tyrehtynyt tyystin. Amerikkalainen unelma on myytti, jolle ei löydy todistuspohjaa todellisuudesta.
Kirja on Laschin viimeiseksi jäänyt: se ilmestyi Yhdysvalloissa 1994 ja on vasta nyt ruotsinnettu. Ongelmat Yhdysvalloissa tuntuvat vain pahentuneen sitten kirjan ilmestymisen. Esimerkiksi jokin päivä sitten kantautui rapakon takaa väite että jopa kolmannes liittovaltion pääkaupungin asukkaista käytännössä lukutaidottomia. Tutkimuksen takana on State Education Agency.
Tuoreen Michigan State Universityssä tehdyn selvityksen mukaan puolestaan niin ikään peräti kolmannes amerikkalaisista on tieteellisesti lukutaidottomia eli he eivät ymmärrä edes sanomalehtiartikkeleita.
Laschin mielestä eliitit pakenevat omiin maailmoihinsa ja ovat sulkeneet silmänsä ja korvansa muilta yhteiskuntaluokilta. Kosketus todellisuuteen on tyystin kadonnut. Heidän kielenkäyttönsä ja areenansa sulkevat muut pois politiikasta ja talouselämän johdosta. Mediasta on tullut informaatiokanava, ei debattiareena. Yhteiskunnallinen keskustelu käydään korkeuksissa, kansa on katsomossa. Äänestysinto on laskenut kuin lehmänhäntä. Tätä taustaa vasten ymmärtää hyvin Bushin kaltaisen äärikonservatiivisen liberaalin markkinatalouden vastustajan valtaannousun. Bushin kannatus on ollut suurinta etenkin heikosti koulutetuissa alaluokissa.
Yhdysvaltoja ja Pohjoismaita on vaikea verrata toisiinsa huolimatta monista samankaltaisuuksista. Silti esimerkiksi Perssonin esiintyminen SVT:n dokumenttisarjassa osoittaa hänen eläneen omassa eliittikuplassaan. Käsitys todellisuudesta on hänellä pahoin vääristynyt, jopa sairaalloisesti. Perssonin kummalliset kommentit ja käsitykset antavat painavan syyn epäillä hänen henkistä hyvinvointiaan ja psyykkistä terveyttään. Kansa teki täysin oikein kumauttamalla valehtelijan parrasvaloista paitsioon.
Suomen vaalien tulos ja äänestysaktiivisuuden lasku antavat myös osviittaa epäillä maan olevan amerikkalaisella tiellä. Kuilu eliittien ja muiden välillä on kasvanut. Etenkin vasemmisto tuntuu elävän kaukana todellisuudesta ilman uskottavuutta. Se on pelannut porvariston ja äärioikeiston pussiin.
Liberaalin demokraattisen filosofian mukaan jokaisella tulisi olla mahdollisuus kunnon koulutukseen, jotta pystyisi osallistumaan tasavertaisesti yhteiskuntaelämään olisi se sitten politiikan tai talouden osa-alueilla. Kaunokirjallisuuden merkityksestä oppimiskyvylle ja yleissivistykselle ovat jo pitkään olleet pedagogiikan huiput yksimielisiä. Olisi aika jalkauttaa nämä opit viimein ruohonjuuritasolle ja lisätä kaunokirjallisuus kaikille tasoille pakolliseksi aineeksi.

Ei kommentteja: