lauantai 20. tammikuuta 2007

Koo Reiman: Tulen tuhkaa

Koo Reiman: Tulen tuhkaa. Compania Comder förlag 2006. s. 318

Kuvittele Ruotsi maailmassa, joka on ajautunut täydelliseen talouskatastrofiin. Ihmiset, joiden elämä on ollut turvattu, menettävät yllättäen kaiken. Sellainen on Koo Reimanin kolmannen romaanin lähtötilanne. Kansankoti natisee liitoksissaan ja muuttuu eteläamerikkalaiseksi banaanitasavallaksi, jossa sotilaat ottavat vallan. Kirjan päähenkilö auttaa huitaisemaan koko ylimmän valtiojohdon manalaan.
Huolimatta verenvuodatuksesta ja väkivaltaisuudestaan, Tulen tuhkaa on luettavaa, josta on vaikea päästää irti. Yksinäisen miehen vihasta kasvaa yhteiskuntaa mullistava kostonteema. Miehen parisuhde rakoilee, hermostuksissaan hän surmaa rakastajattarensa, lopulta myös kumppaninsa. Rahankuljetusautojen ryöstöistä astutaan väkivaltaisen terrorismin tielle. Päähenkilön johtama ryhmä kaappaa armeijan taisteluhelikopterin ja lentää sillä Tukholmaan tekemään tuhoa. Seinät tuntuvat kaatuvan päälle ja mies näyttää koko ajan ajautuvan yhä pahempaan liemeen, mutta kohtaakin tragikoomisen lopun hänen viimein ollessa astumassa kovalle maalle. Kirjaa antaa lohduttoman kuvan ihmisistä: kehenkään ei voi luottaa, vähiten naisiin.
Verrattuna Koo Reimanin aiempiin kirjoihin teos on yhtenäisempi ja rakenteellisesti hallitumpi. Keskittyminen yhteen selkeään päähenkilöhahmoon selvästi kannattaa ja psykologisesti romaani on aikaisempia syvällisempi ja uskottavampi.
Loistoluettavaa!

Ei kommentteja: