keskiviikko 17. tammikuuta 2007

Juliet Erickson: Konsten att övertyga andra och få som du vill

Juliet Erickson: Konsten att övertyga andra och få som du vill. Damm förlag, 2006. s. 237

Ihmisenä oleminen on hankalaa. Elämä erilaisten häiriintyneiden, kypsymättömien ja totalitääristen tollojen parissa ei aina onnistu. Onneksi on olemassa kaikenlaisia ohjekirjoja, joista ammentaa neuvoja kanssakäymiseen ja kaikenlaiseen kommunikaatioon.
Dale Carnegie kirjoitti liki sata vuotta sitten verrattoman opuksen, Juliet Erickson on tehnyt samasta aiheesta tähän päivään päivitetyn version.
Ohjeet ovat päteviä. Se, joka osaa kuunnella, tiivistää olennaisen ja ymmärtää, pärjää. Ohjeiden jalkauttaminen todellisuuteen vain takertelee, mutta kannattaa silti silmäillä kirjaa, aina sitä jotain tarttuu mukaan ja seuraavalla kerralla muistaa toimia toisin. Seuraavan kerran, kun joku idiootti ärjyy virheitäsi: älä anna hänen viedä mukanaan ja puolustelemaan itseäsi. Sen sijaan kiitä häntä ja pyydä tarkentamaan.
Puhetta pitäessä aloita yleisistä huomioista kuten missä vessa on ja miten kauan käytät aikaa ja milloin pidetään taukoa. Se saa ihmiset tarkkaavaiseksi heti.
Ericksonilla on monta muutakin neuvoa siitä miten erilaiset persoonallisuudet täytyisi kohdata. Esimerkiksi peilautuminen kuulemma kannattaa. Työkaverisi kiroillessa vaikkapa takkuilevaa junaliikennettä ja huonoa aamua lähde hetkeksi hänen mukaansa raivoamaan: ole hänen puolellaan. Juhlissa suosiota saa parhaiten kysymällä avoimia toisen elämästä kuten työstä. Kysymyksiä, joihin voi vastata lyhyesti, olisi syytä välttää.
Ericksonin kirja on pakkopullaa kaikille, jotka haluavat pärjätä ihmisyhteisöissä, kuten poliitikoille, opettajille, toimittajille, luennoitsijoille, myyjille, johtajille ja tiedottajille. Ihmiselle, jotka haluavat vaikuttaa.

Ei kommentteja: