Magnus Berg & Fredrik Sunnemark: Politikens rikting och livets gång. Erfarenheter och förståelser av systemskiftet i svensk politik. Carlssons 2006. 303 s.
Vuoden 1985 vaaleissa sosiaalidemokraatit pelottelivat systeeminvaihdolla.
He voittivat.
Ja toteuttivat kaiken sen mistä varoittivat.
Ainakin jos on uskominen Magnus Bergiä ja Fredrik Sunnemarkia.
Bergin ja Sunnemarkin mielestä Ruotsin sosiaalidemokraatit alkoivat oikeistolaistua 1980-luvun alussa ja Ruotsista katosi todellinen poliittinen oppositio. Demareista tuli porvaripuolue, joka petti ja unohti palkansaajat. Etenkin Perssonin valtakaudella 1990-luvulla julkisen sektorin työntekijät saivat tuntea tämän nahoissaan. Sosiaalidemokraatit romuttivat koulujärjestelmän, saneerasivat valtiontalouden kuntoon kuntien kustannuksella. 1980-luvulla ja 1990-luvulla valtion monopoleja purettiin ja markkinoita avattiin vapaalle kilpailulle.
Kirja jakautuu varsinaisesti kolmeen osaan. Johdanto on pitkä alustus talouteen, politiikkaan ja yhteiskunnalliseen kehitykseen siitä kuinka kansankoti katosi. Mielenkiintoinen on myös poiminta tutkimuksesta siitä kuinka talous on mediassa eri aikoina käsitetty.
Kirjan pääasiallisena tutkimusmateriaalina on kuitenkin julkisen sektorin työntekijöiden haastattelut ja poliittisen eliitin kirjat, joita lähestytään muun muassa narratiivisen analyysin keinoin.
Vaikka kaikesta ei aina olekaan aivan samaa mieltä, niin kirja on silti varsin skarppia laitavasemmistolaista yhteiskuntakritiikkiä ja ajatuksia herättävää luettavaa. Se on myös hyvä johdatus 1980-luvun ja 1990-luvun ruotsalaiseen politiikkaan, ja vetää maton alta etenkin (s)-poliitikkojen sananhelinältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti