Kyösti Wilkuna: Vaikea tie. Pilot, 2008. 245 s.
Alkujaan 1915 ilmestynyt romaani vie suurlakon kiihkeisiin hetkiin 1900-luvun alkuun. Ilmeisesti omaelämäkerrallinen tarina on kertomus vaikeista valinnoista kuohuvassa ajassa, jolloin pitää päättää puolensa kipeissä asioissa ja perustaa perhettä sekä hankkia toimeentulonsa.
Päähenkilö on nuori maalaisylioppilas Markus Kaarlela, joka saapuu Helsinkiin opiskelemaan toimittajaksi. Sattumien summana hän kohtaa työläisnaisen, joka herättää hänet tiedostamaan yhteiskunnalliset epäkohdat. Veri vetää vasemmalle ja hänestä tulee ensimmäisiä ylioppilassosialisteja, jota opiskelukaverit pilkkaavat.
Rakkaus työläisnaiseen Olgaan syvenee ja opiskelijaelämän riennot heittävät vakaata miestä jopa putkaan asti. Suurlakko 1905 kärjistää ilmapiirin. Kaarlela liittyy ylioppilaiden valkokaartiin pitämään järjestystä, työläistoverit perustamaansa punakaartiin.
Työväenluokka näyttää voimaansa ja uhittelee. Puhkeaa väkivaltaisuuksia järjestyskaartien välille. Kaarlela on kiusallisessa tilanteessa. Hän menee kotiin nukkumaan. Kun hän herää on rauha taas maassa. Puoluepolitiikkaan hän pettyy huomattuaan miten häntä pilkanneet porvarilliset ylioppilastoverit ovat joukolla kääntyneet sosialisteiksi ja käyttävät kokouksessa mitä hurjimpia palopuheita köyhien puolesta. Kaarlela kokee heidät pyrkyreiksi, jotka tahtovat sosialistien suosion siivellä eduskuntaan hyväpalkkaisiin hommiin.
Kaarlelasta tulee puolueeton ja keskittyy perhe-elämään morsiamensa kanssa.
Sosiaalihistoriallisesti mehevä kirja, joka rönsyilee vähän liikaa eikä aina pysy kasassa. Juoni on kuitenkin kunnollinen ja aines jykevää. Kirjoitusasu poikkeaa nykyisestä, mutta ei häiritsevästi. Tarjoaa aikamatkan nuoren kaupungin sykkeeseen 1900-luvun alkuun historiallisiin hetkiin. Paatostakin on, mutta ei liiaksi. Hämmentävää on huomata miten vähän perusasiat ovat muuttuneet, vaikka moni asia on kehittynyt sitten kirjoitushetken.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti