sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Graham Greene: Etusivun uutinen

Graham Greene: Etusivun uutinen. Tammi, 1981. 222 s.

Kommunistibussikuski puukottaa lakkomellakassa poliisin kuoliaaksi. Kuolemantuomiosta kehkeytyy kuohuntaa 1930-luvun lama-ajan Lontooseen ja yhdistää hapuillen satunnaisia ihmiskohtaloita. Graham Greenen Etusivun uutisessa on melankolinen pohjavire, joka pitää kutkuttavasti otteessaan.

Satunnaiset kohtaamiset liukuvat sateisessa kaupungissa ohi. Greene koristaa kauniisti irrallisilla urbaanin yhteisön ilmiöillä, äänillä ja kuvilla. Pintapuolisesti rikos ja rakkausdraamalta maistuvan kertomuksen syvyydessä piirtyy huoli ihmisten itsekkyydestä, kykenemättömyydestä kuunnella kanssakulkijoita, pyrkyryydestä ja puolueiden yhteisöllisyyden illuusiosta sekä petturuudesta.

Päähenkilöiksi leimautuvat kuolemaantuomitun veli, vaimo ja apulaispoliisipäällikkö. Muutkin hahmot saavat tilaa, mutta loppua kohden jännitys tihentyy veljen ja apulaispoliisipäällikön väliseen yhteenottoon. Kärjistys tehdään nopeilla näkökulmanleikkauksilla. Odotukset lopputuloksesta eivät täysin täyty. Lopputulos on tragikoominen, yllättävä. Suorastaan surumielisessä koomisuudessaan nerokas!

Yhteiskuntakriittinen paatos henkii luokkataistelun henkeä kertoen kärjistyneistä sosiaalisista ristiriidoista, yhteiskuntaluokkien välisistä jähmettyneistä muureista. Ajanhenki hönkii kirjansivuilta yhä elävänä. Samalla on tunnistettavissa kristillistä pohdintaa yksilöä vainoavasta syyllisyydestä ja kohtaloiden kimpoilusta ja törmäilyistä toisiinsa tuhoisasti, mistä tulee mieleen biljardia pelaava Jumala.

Ei kommentteja: