torstai 5. huhtikuuta 2007

Johanna P. Altenstedt: Salarakas

Johanna P. Altenstedt: Salarakas. Pilot 2006. 108 s.

Viime aikoina Ruotsinsuomalaisessa kirjoittajayhdistyksessä on kuohunut: Kaisa Vilhuinen –palkintoehdokkaaksi hyväksyttiin Susanna Alakosken ruotsinkielinen teos ja pari johtokunnanjäsentä erosi protestina. Sen enempää tapahtumia kommentoimatta voi todeta rannalle jääneen monta tasokasta suomenkielistä ruosuteosta. Yksi niistä on Johanna Parikka Altenstedin Salarakas.
Salarakas sijoittuu Suomen pääkaupunkiseudulle, tähän päivään. Siinä menestyvän rättipuljun keski-ikäinen markkinointipäällikkö Riitta rakastuu nuoreen Maxiin.
Riitalla on asiat muodollisesti kunnossa: kunnon aviomies, lapset, talo. Hän elelee ylemmän keskiluokan rauhallista porvarillista elämää.
Jotakin kuitenkin puuttuu, hän hakee omaa identiteettiään erilaisten ulkoisten vaatimusten ristitulessa. Riitalla on heikko itsetunto ja tarve näyttää. Ja tielle osuu Max, jonka Riitta kuvittelee voivansa alistaa ja jota hän voisi hyväksikäyttää. Toisin kuitenkin käy. He rakastuvat.
Juonessa on yllättäviä käänteitä. Riitta on raskaana Maxille. Aviomies saa tietää suhteesta. Riitan hylkäämä Max romahtaa psyykkisesti ja joutuu mielisairalaan. Tapahtuu auto-onnettomuus.
Parikka Altenstedt osaa kirjoittaa kutkuttavasti ja pitää lukijaa jännityksessä. Teos on myös ”naisellinen”. Tunteet ovat pääosassa toiminnan sijasta. Kirjallisuus on siitä metka juttu, että taitavan kirjailijan avulla lukija pääsee tutustumaan itselleen vieraisiin elämänalueisiin. Näin käy Parikka Altenstedtin kirjan kanssa.
Loppua vaivaa epäuskottavuus. Aviomies on liian hyväntahtoinen ja ymmärtäväinen.
Onko sellaisia miehiä oikeasti olemassa?
Haluaisin tavata.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Hauskaa, kun kommentoit esikoistani. Ilahduin suuresti!
Linkkasin Kirjahyllyn samalla suomenkieliseen blogiini TokHolmaan (tokholma.blogspot.com).

Ruotsinkielisellä blogillani olen tänään spekuloinut Stieg Larssonin tarinasta. www.helsinki-stockholm.blogspot.com

Palaillaan! Johanna Parikka Altenstedt
meili: jpa@bktv.nu