sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Karo Hämäläinen: Erottaja

Karo Hämäläinen: Erottaja. WSOY, 2011. 462 s.

Tunnelmat ovat tällä hetkellä hyvin samankaltaiset kuin syksyllä 2008. Kreikka sätkii, vuoden 2008 finanssikriisiä elvytettiin lisäämällä rahanmäärää ja velkaantumalla entisestään. Isoista eurotalouksista vaikeuksissa on Italia ja Espanjakin horjuu. Ranskan pankit ovat pahassa pinteessä. Talouskriisi on hallitsemattomassa kaoottisessa vaiheessa ja seuraamukset voivat olla tavalliselle ihmiselle arvaamattomia.

Youtubessa on muutama mainio video tulevaisuudesta:


Karo Hämäläisen Erottaja on hykerryttävä trilleri finanssimaailman mädännäisyydestä. Ajallisesti se sijoittuu syksyn 2008 romahduspäiviin kun isot amerikkalaiset firmat rytisivät tuhoisasti alas. Taloustsunami pyyhkäisi laajalti kaataen velkavivuttajat syvälle suohon.

Miljöönä on rahastoyhtiö, jonka omistajat ovat myyneet kalliilla Ruotsiin ja uuden emon kompuroidessa he ovat ostamassa puljua takaisin. Taloustilanteen kärjistyessä paljastuu kuitenkin kupru arvostetussa rahastossa. Rahastonhoitaja on tehnyt laittomuuksia ja vipannut yritysjärjestelyllä rahastosta rahaa omaan pussiin luvattomasti. Jännitysmomenttia luo kidnappaus, joka kuitenkin syö uskottavuutta loppupeleissä kirjalta. Myöskään saman kaapparikaksikon myöhempi toiminta ei vakuuta. Se on ikään kuin umpisuoli, turha lisäke muuten mainiossa kirjassa, koska se ei vaikuta keskeisesti kirjan juoneen.

Tarina pysyy kasassa loppuun asti. Epilogikaan ei kuraa kirjaa kuten niin usein jännityskirjoissa valitettavasti tapahtuu. Kirja on samalla katsaus taloushistoriaan ja sosiaalihistoriallinen kurkistus tietyn aikakauden tiettyyn sosioekonomiseen lokeroon.

Monelle lukijalle mieleen vyöryy varmasti islantilaispankkien sekoilut Suomessa ja FIM:n vaiherikkaat käänteet.

Loistavaa tekstiä, jota luki nautinnolla.

Ei kommentteja: