lauantai 19. marraskuuta 2011

Uurali keelte sõnastik

Uurali keelte sõnastik. MTÜ Fenno-Ugria Asutus, 2011. Tallinn. 143 s. (toinen, parannettu ja täydennetty painos)

Tallinnassa käydessä käsiin osui uralilaisten kielten sanasto Uurali keelte sõnastik. Esipuheessa muistutetaan, että vaikka uralilaisilla kielillä on noin 25 miljoonaa puhujaa ympäri maailman, etenkin alueella, joka ulottuu Länsi-Norjasta Siperian tundralle ja Unkarin aroille, uhkaa useimpia kieliryhmän kieliä katoaminen. Unkarinkielisiä on noin 15 miljoonaa, suomenkielisiä viitisen miljoonaa, vironkielisiä miljoona.

Suomea toki hävitetään esimerkiksi Ruotsissa sulauttamalla pohjoismaiden suurinta vähemmistöä valtaväestöön, mutta suomi, unkari ja viro eivät ole kuitenkaan suuressa vaarassa hävitä, koska niillä on turvanaan omat kansallisvaltiot, joiden virallisia kieliä ne ovat. Mutta kaikki muut uralilaisten kielten puhujat ovat laskettavissa joko yhden tai kahden käden sormin, korkeintaan muutamissa sadoissa tuhansissa.

Tässä sanastossa on esillä uralilaisista kielistä 20. Joitakin on jätetty pois. Esimerkiksi meänkieli ja kainuu (kveeni). Mainio opus. Ensin on perusfraaseja, sitten perussanastoa ja lauseita. Lopuksi on kaikille uralilaisille kielille yhteisiä sanoja. Niitä on tähän sanastoon valittu 11. Vesi, kala, joki, lumi, suksi, sydän, silmä, koivu, puu, nuoli ja tuli. Luontoon ja kehoon liittyviä sanoja.

Sanastoa lukemalla kyllä huomaa, että suomen puhujakin ymmärtää enemmän sanoja, koska suomen monissa murteissa käytetään samaa sanastoa kuin sukukielissä. Yksi tällainen sana on hunaja, joka esiintyy sellaisena vain suomessa. Muissa uralilaisissa kielissä on mesi. Myös tervehdykset liippaavat läheltä.

Kiinnostava kirja. Kirjantekijät suosittelevat tiedonjanoisille myös kotisivuaan fennougria.ee.

Ei kommentteja: