perjantai 26. joulukuuta 2008

Kommunismin musta kirja

Stéphane Courtois, Nicolas Werth, Jean-Louis Panné,, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek & Jean-Louis Margolin: Kommunismin musta kirja. WSOY 2003. 863 s.

Kommunismin musta kirja on hyytävän ahdistavaa luettavaa. Ensimmäinen yritys puristaa yhteen kommunismin nimissä tehtyjä rikoksia ihmisyyttä vastaan pursuaa raakuuksia, jotka puistattavat. Uhrien arvioidut lukumäärät kohoavat käsittämättömiin mittasuhteisiin - niitä ei voi ihmisjärjellä käsittää.

Yleisessä historiassa paremmin tunnettuna kauheutena on kansallissosialistien keskitysleirit Saksassa, liittolaismaissa ja miehitetyillä alueilla. Kenties juuri lyhyen kukoistuskauden takia ne jäivät mitättömiksi verrattuna kahteen toiseen giganttiseen sortosysteemiin, joiden rattaat murskasivat kymmeniä miljoonia yksilöitä. Koska kansallissosialistit katosivat, jäi voittajavaltojen terrori pimentoon - ja sitä se on yhä. Harvalle on valjennut ihmiskunnan 1900-luvun verisen historian kammottava hurjuus ja laajuus - ja että ihmiskunnan enemmistö on ollut rautasaappaiden alla kärsimässä totalitaaristen diktatuurien totaalisesta typeryydestä melkein näihin päiviin asti.

Kommunismin musta kirja on hieno pyrkimys saattaa päivänvaloon tutkimuksia, jotka ovat jääneet huomiotta kommunististen propagandakoneistojen mylvinnässä. Mädäntyneet systeemit ovat pääosiltaan lahonneet, jäljellä on rippeet, joissa kansankerroksia pidetään yhä suunnattomissa valtiovankiloissa, jotka uhraavat uskomattomasti resursseja pienen, kapean eliitin etujen ajamiseen ja muiden sairaalloiseen kontrollointiin.

Luonnollisesti kirja keskittyy Neuvostoliiton valtioterrorin setvimiseen, seuraavaksi eniten Kiinan kommunistiseen katastroofiin, joka näännytti hengiltä kymmeniä miljoonia. Muita maita ainoastaan sivutaan lyhyillä esityksillä, jotka toivottavasti tulevaisuudessa tiedon lisääntyessä syventyvät.

Kommunismin musta kirja on kirja, joka jokaisen Pitää lukea.

Ei kommentteja: