sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Tyskland berättar: Den mindre halvan av världen

Tyskland berättar: Den mindre halvan av världen. Sjutton noveller. Tranan 2007. 261 s.

Saksalaisnovellikokoelma on tasaisempi tasoltaan kuin itävaltalaisten. Kirjailijat ovat nuorempia, pääosin 1950-1960-luvuilla syntyneitä eikä hajonta ole yhtä laajaa kuin itävaltakokoelmassa. Parin puuduttavan lisäksi oli muutama häikäisevä teksti, mutta muuten antologia oli mitään sanomatonta mutinaa, ei huonoa, muttei hyvää, sellaista tusinatuotetta. Kaikki kertomukset on julkaistu alunperin vuosituhannen vaihteen tietämillä.

Jos haluaa erikseen nostaa esiin joitakin niin siinä tapauksessa suosikeiksi osoittautuvat Ralf Rothmann novellilla Tjurklostret (Das Bullenkloster), Wladimir Kaminer hauskutuksella Spionhöst (Herbst der Spione) ja Annett Gröschner tarinalla Paul ensam på bussen (Paul alleine im Bus).

Ylitse muiden on kuitenkin Alisa Walserin nimikkonovelli Den mindre halvan av världen (Die Kleinere Hälfte der Welt). Siinä on jotakin maagista, joka pakottaa lukemaan yhä uudelleen. Kertomukseen on upotettu kasvukipuja, herkkyyttä ja painostavaa tunnelmaa, joka vihjaa jatkuvasti, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Synkkä yksinpuhelu värjäytyy kipeäksi kokemukseksi, jota on vaikea selittää muille. Se on luettava itse.

Ei kommentteja: