perjantai 7. maaliskuuta 2008

clausbeck-nielsen.net: Självmordsaktionen

clausbeck-nielsen.net: Självmordsaktionen. Kabusa böcker 2007. 285 s.

Tanskalainen Claus Beck-Nielsen on monitaiteilija, joka laulaa, näyttelee ja kirjoittaa. Vuodesta 2001 lähtien hän on julistanut itsensä kuolleeksi ja pyörittää muistokseen projektia, jonka nimissä hän suorittaa erilaisia poliittisia aktioita, yhdenmiehen showta ja on julkaissut oman biografian Claus Beck-Nielsen (1963-2001). Vähemmästäkin luokiteltaisiin mielenvikaiseksi.

Självmordsaktionen oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Kummallinen kirja, jossa kaksi tavallista tanskalaista Nielsen ja Rasmussen matkustavat irakilaisen oppaan kanssa miehitetyssä Irakissa 2004 raahaten laukkua, johon on kirjoitettu englanniksi Demokratia. Kohteena: Irak. He kutsuvat ihmiset luokseen keskustelemaan laukun sisällöstä. Kertojana on tutkijanotteella tapausta lähestyvä hahmo, joka lainaa Nielsenin tanskalaisiin lehtiin lähettämiä reportaaseja, päiväkirjaa ja valokuvia sekoittaen niitä muihin uutisjuttuihin ja sähköposteihin. Tanskalaisten tarina päättyy Nielsenin katoamiseen. Kertojatutkija esittää lopuksi vaihtoehtoisia teorioita tanskalaiskaksikon alkuperästä, taustasta ja tehtävästä Irakissa.

Kirjassa kulttuurit törmäävät tuhoisasti. Tunnelma on lohduttoman surumielinen, alkuun toiveikas, mutta liekki hiipuu todellisuuden tarkentuessa. Kamala kirja absurdista ajastamme.

Ruotsinnoksen lukemista helpottavat skandinaaviset ääkköset, jotka alkuperäisessä teoksessa oli korvattu amerikkalaisella litteroinnilla. Poikkeuksen muodostaa Å, joka korvataan aa:lla. Onneksi ainoastaan se, sillä muuten lukijaa olisi ahdistettu liikaa. Koodinvaihto kuuluu myös asiaan, iso osa kirjasta on englanniksi.

Kirja jättää epätietoisen kiusallisen tunteen. Alkuun kirjaa lukee kornina komediana, sitten sävy synkistyy ja etäännytys jättää ammottavia aukkoja. Kieli on kaunista ja kuvaus elävää.

Demokratia osoittautuu lopulta ontoksi fraasiksi.

Ei kommentteja: