perjantai 18. huhtikuuta 2008

Philippe Delerm: Det hade regnat hela söndagen

Philippe Delerm: Det hade regnat hela söndagen. Albert Bonniers Förlag 2000. 117 s.

Ranskalainen professori ja kirjailija Philippe Delerm on nykyisin myyvä kotimaassaan. Hän alkoi tyrkyttää käsikirjoituksia kustantajille 1976. Vasta 1983 hyväksyttiin ensimmäinen käsikirjoitus kustannettavaksi. Läpimurtonsa hän teki 1997 novellikokoelmalla La Première gorgée de bière et autres plaisirs minuscules (suomeksi suunnilleen kai Ensimmäinen hörppy olutta ja muita pikkuhauskutuksia, korjatkaa jos olen väärässä, kiitos). 35 parin sivun mittaista tarinaa sisältänyttä kirjaa on myyty yli miljoona kappaletta Ranskassa. Siis melkoisen mukavasti.

Det hade regnat hela söndagen (Oli satanut koko sunnuntain / Il Avait plu tout le dimanche) on vuosituhannen vaihteesta. Nimi on vohkittu Georges Simonen komisario Jules Maigret -tarinan Maigret et l´homme du banc (1953) (suomeksi kai Maigret ja mies penkillä) alusta.

Delerm kertoo monsieur Arnold Spitzwegista. Mies on erakoitunut konttorirotta Pariisissa, jolla ei kuitenkaan mielestään ole tylsää. Pienoisromaani kuvaa etäännyttävästi hänen kuivasta elämästään. Lukija odottaa yllätyskäänteitä tasapaksuuteen, mutta sellaisista ei Delerm edes vihjaa. On kirjassa romanssi, mutta se on kuvattu ilman empatiaa. Surumielinen tunteettomuus värjää kirjaa. Spitzweg matkustaa ja liikkuu, tölvii. Muut ovat etäisiä objekteja. Pariisi pelkkiä paikannimiä. Populaarikulttuuriin on viitteitä. Spitzweg pitää Maigreteista. Metrolla mies matkustelee iltaisin pystyäkseen jutella muiden kanssa. Tuntemattomalla kanssamatkustajalle on helpompi avata sisintään.

Kirja jättää vaivaantuneen olotilan. Pinnallisesti se on huono, mutta silti se jää pyörimään päähän, eikä lukemista pysty keskeyttämään, jos sen on ehtinyt kerran aloittaa. Kiusallista.

Ei kommentteja: