sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Claire Castillon: Insekt

Claire Castillion: Insekt. Sekwa 2007. 149 s.

Yksi ranskalaiskirjallisuuden kuumimmista nimistä on Claire Castillon. Paitsi että hän on kyennyt kaupallistamaan itsensä näyttävin kansin, osaa hän myös kirjoittaa kadehdittavasti. Insecten ruotsinnoksen kansi on vastustamaton. Alkukielistäkin vetävämpi. Ruotsinnoksessa alkuperäisestä on jäljellä takakanteen puristettu tärinäkuvakansi. Insektin (suomeksi hyönteinen) kannessa luimistelee kirjailijan sijaan punertavalla taustalla heinäsirkka. Ranskassa ilmestyneen tuoreimman teoksen On n'empêche pas un petit coeur d'aimer (2007) kansi on suoranainen taideteos. Näin sitä pitää!

19 novellin kokoelma keskittyy äitien ja tytärten välisiin kipeisiin suhteisiin. Joskus kolmessa sukupolvessa. Kivoja ne eivät ole. Eivät myöskään hauskoja tai perheonnea säteileviä. Ne ovat kertomuksia heikoista äideistä, jotka eivät ole löytäneet omaa identiteettiään ja rooliaan. Äideistä, joilla on mielenterveydellisiä ongelmia. Äideistä, jotka eivät halua olla aikuisia. Äideistä, jotka ovat paranoidisia. Sairaalloisesti. Tyttäret ovat tylyjä. Kapinoivia keskenkasvuisia, jotka pahoinpitelevät äitejään ja pitävät pelossa.

Tarinat pohtivat naiseutta ja millainen naisen tulisi olla. Hahmot ovat kaukana ihanteista. Miehet loistavat poissaolollaan. Mutta novelleissa olevat miehet ovat melkein normaaleja, kunnollisia. Heihin voi lähes luottaa. Äidit ja tyttäret sen sijaan ovat väkivaltaisia. Sekä fyysisesti että henkisesti.

Kokoelman avauksessa Bara en (Vain yksi) avautuu nainen, joka nelikymppisenä suostuu lopulta lapsentekoon miehen sitä halutessa. Hän suostuu, kunhan lapsia on vain yksi ja se on tytär. He saavat kaksoset. Nainen kauhistuu, mies on onnellinen. Rääkyvät kakarat ovat kamalinta mitä nainen voi tietää. Eräänä päivänä hän paiskaa toisen tytöistä moottoritiellä autosta ulos ja puolustaa itseään, että hän halusi ja lupautui äidiksi vain yhdelle lapselle.

Avausnovelli heijastaa hyvin kokoelman muiden novellien henkeä. Se on karmivaa kauhukirjallisuutta kauniilla kielellä ja äkkikäännöksillä. Olen myyty!

Ei kommentteja: