perjantai 6. tammikuuta 2012

Donald J. Trump & Robert T. Kiyosaki: Midas Touch. Why Some Entrepreneurs Get Rich - And Why Most Don´t

Donald J. Trump & Robert T. Kiyosaki: Midas Touch. Why Some Entrepreneurs Get Rich - And Why Most Don´t. Plata Publishing, 2011. 224 s.

Elämme länsimaissa aikaa, jossa markkinamasennus tuhoaa talouden perusteita. Ylivarojen elely on tiensä päässä ja nyt on maksun aika. Valitettavasti vain syötyjä rahoja ei investoitu tulevaan, joten valtiot (ja yritykset) ovat vararikossa ilman toiveita tuloista. Tämä pyyhkäisee työpaikat ja toimeentulon tavallisiltakin, asiansa hyvin hoitaneilta henkilöiltä. Taloudellisten verkostojen luhistuessa yhä useampi kysyy mistä töitä, mistä talouskasvua, taloudellista turvallisuutta ja vakautta?

Yksi kelpo vastaus on yrittäjyydestä. Maailma tarvitsee organisaattoreita, jotka panevat talouden pyörät pyörimään ja luovat toimillaan työpaikkoja ja hyvinvointia.

Donald J. Trump ja Robert T. Kiyosaki ovat molemmat olleet menestyksekkäitä yrittäjiä, jotka ovat olleet tietoisia taloudentilasta ja varoitelleet tulevasta tuhosta. Donald J. Trump on luonut luksusimperiumin, jonka haarat leviävät monelle alalle ja jopa talouskirjallisuuteen asti. Robert T. Kiyosaki on puolestaan kovan tien kautta oppinut bisneksen lait. Epäonnistuneista yrityksistä hän on kompuroinut koulutusmaailman vastarannankiiskeksi, joka saarnaa yrittäjyydestä ja maailmantaloudesta. Hän on myös sijoittaja, jonka bisnekset tuovat taloudellista turvaa. Molemmat haluavat jakaa tietotaitoaan laajemmalle yleisölle - ja tietysti tienata siinä sivussa lisää.

Heidän toinen yhteiskirjansa Midas Touch. Why Some Entrepreneurs Get Rich - And Why Most Don´t ilmestyi jo alkusyksystä 2011 ja on lojunut yöpöydällä odottamassa lukuvuoroa. Kokonaisuutena kyseessä on kiinnostava ja opettava - peräti innostava opus. Pientä viilaamista olisi ollut varaa tehdä. Molemmat kirjoittajat sortuvat jaaritteluun ja toistoon, vaikka kannustavatkin nopeuteen ja kokonaisuuksien tiivistämiseen. Rakenteellisesti lukujen loppuun sijoitetut kysymysnivaskat herättelevät yrittäjiksi aikovien aivoja nokkelasti.

Mitä sitten menestyviksi yrittäjiksi aikovilta vaaditaan? Maailma on julma, erityisesti liike-elämä. Huijatuksi tuleminen, petokset ja asiakkaiden palaute - ostamatta oleminen - lyövät maanpinnalle nopeasti. Yrittäjän täytyy verkostua muiden hyvien tyyppien kanssa: solmia liiketuttavuuksia, pyytää mentoriksi ja neuvonantajiksi.

Persoonallisuus ja luonteenlaatu ovat olennaisia menestyksessä. Useimmat meistä on koulutettu hyviksi työntekijöiksi ja kapean alan osaajiksi. Menestyvä yrittäjä on kokonaisuuden katsoja. Hänen ei tarvitse hallita täydellisesti kaikkia osa-alueita, mutta hänellä täytyy olla niiden vankka tuntemus. Täytyy olla rohkeutta hypätä tyhjän päälle ja halua kasvattaa liiketoimintaa. Täytyy olla jotain uniikkia, jolla lyödä kilpailijat. Kilpailijat voivat olla aivan eri aloilla, mutta kamppailevat samojen ihmisten ajasta ja rahoista. Yrittäjän täytyy olla antaja ja silloin hän myös saa takaisin. Hyvä yrittäjä on kuuntelija ja osaa typistää sanomansa olennaiseen. Hyvä yrittäjä hankkii rahoituksensa etukäteen eikä vasta kun konkurssiasiamies kolkuttelee ovea. Hyvä yrittäjä on rehellinen ja hoitaa asiansa viranomaisten kanssa esimerkillisesti. Luottamus ennen kaikkea. Liiketoiminnan täytyy olla ennustettavaa ja jatkuvaa sekä laadukasta. Asiakas saa tänään mitä odottaa, asiakas voi olla varma että saa sitä huomennakin.

Liiketoiminnan malliesimerkkinä he käyttävät monia kansainvälisiä suuryrityksiä, jotka ovat yksinkertaisilla uniikeilla ratkaisuilla mullistaneet markkinat ja turvonneet globaaleiksi vahvoiksi pelureiksi. Yksi näistä on McDonald´s, jossa työskentely on yrittäjälle arvokasta käytännön koulutusta.

Trumpin ja Kiyosakin kirja suuntautuu bisneselämään ja omaan puulaakiin. Yrittäjyyttä voi nähdä myös laajemmissa kehyksissä schumpeteriläisin silmin. Näin ollen jokainen voisi olla oman elämänsä yrittäjä ja kiinteyttää ja voimaannuttaa yhteisöjään.

Ei kommentteja: