Arto Luukkasen Suomi Venäjän taskussa on ärhäkkä pamfletti kipeästä asiasta: Suomen ja suomalaisten suhteesta Venäjään ja venäläisiin. Hän käy läpi kriittisesti viime vuosien kärhämiä ruoskien suomettuneisuudesta. Hänen mukaansa rähmälläänolo jatkuu 1990-luvun hetkittäisen vapauden jälkeen.
Luukkasen näkemyksen mukaan Suomi oli osana neuvostojärjestelmää omana autonomisena autoritäärisen demokratian muotonaan. Toisin kuin monissa muissa entisissä neuvostotasavalloissa ja Itä-Euroopan satelliiteissa Neuvostoliiton luhistuminen ei uudistanut poliittista järjestelmää, vaan vanha kaarti jatkoi vallassa. Siksi Kekkosen kauden aikana syntyneen kumartelun hämähäkkejä ei tuomittu, vaan he vaikuttavat yhä yhteiskunnassa. Kaikki eivät tätä näkemystä edes halua tunnustaa ja puolustavat omaa käytöstään ja sukupolveaan. Syytä selvittelyyn ei muka olisi.
Lopputulemassaan hän referoikin paljon Taneli Heikan ja Katja Boxbergin Lumedemokratiaa.
Vähän vastaavia ajatuksia Suomen yhteiskuntamallin demokraattisen pintakuorrutuksen alta löytyvästä mustasta sydämestä ovat laukoneet myös Risto Volanen (sotilaiden vallasta virkamiehistössä) ja Alpo Rusi (salaisen poliisin kuristusotteesta). Heidän tulkintaansa yhteenvetäen suomalainen elää jonkinlaisessa kaksoistodellisuudessa. Armeija, turvallisuuspoliisi ja Venäjä ohjaavat suomalaista nukketeatteria ja vetelevät naruista taustalla. Seurauksena on groteskeja mediasotia, vaikenemista ja ihmisten eristämistä ja leimaamista.
Luukkasen mielestä Suomessa ei ole kunnolla ymmärretty Venäjän muutosta uhoavaan nulikkakapitalismiin. Vanhasta tottumuksesta ministerien sanomisia vääristellään ja tulitukea haetaan Moskovasta. Venäjää rakastetaan ylikaiken huomaamatta venäläisten häikäilemättömyyttä ja suomalaisten hyväuskoisuuden hyväksikäyttöä. Kritiikki tai epäilykin siitä leimataan ja vouhkataan kuvitelluksi venäläisvastaisuudeksi, jonka avulla yritetään käydä sisäpoliittista valtapeliä ja poimia pisteitä venäläisiltä valtiailta.
Suomi on Venäjän hallinnassa, Luukkanen toteaa pamfetissaan. Halusimme tai emme. Olemme Venäjän taskussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti