sunnuntai 1. heinäkuuta 2007

Anna Politkovskaja: Venäläinen päiväkirja

Anna Politkovskaja: Venäläinen päiväkirja. Like 2007. 351 s.

Vladimir Vladimirovits Putin on kaksinaamainen, helvetillinen liero. Venäjä on hänen tyranniutensa aikana liukunut teatraaliseksi fasistivaltioksi, jossa välinpitämättömyys, rosvous ja moraalittomuus rehottavat. Ihmisoikeuksista ei piitata pätkääkään, demokratia on koristesana. Vapaasta markkinataloudesta ei ole tietoakaan: valtiokapitalismi paisuu ja roistotalous jyllää. Turvallisuuspalveluiden ympärille ryhmittäytynyt oligarkkien ja virkamiesten muodostama sekasikiöinen hallitseva eliitti halveksii avoimesti kansaa, tukee ultranationalistisia häiriintyneitä ryhmittymiä ja on pyyhkäissyt liberaalin, demokraattisen opposition pois. Tarvittaessa se turvautuu laajamittaiseen omaan kansaan suunnattuun tuhoisaan terroriin.
Yhtenä viimeisimmistä likaisista tempuista oli kenties tunnetuimman liberaalitoimittajan, Anna Politkovskajan palkkamurha. Politkovskaja uhmasi kirjoituksillaan hallintoa ja puri terrierin lailla Putinia jalkaan. Hänet voi tappaa, mutta hänen kirjoituksensa jäävät ikuisesti todistamaan, että eivät kaikki sulkeneet alistuneesti suutaan ja silmiään silloin kuin ei pitäisi.
Politkovskajan viimeiseksi jäänyt kirja on masentavaa luettavaa. Toivoa ei tunnu Venäjällä olevan. Hän kuvaa myös Kremlin taitavaa taktiikkaa ja Putinin petollisia näytelmiä hyväntekijän rooleissa. Liian äänekkäiksi kasvaneiden kansalaisjärjestöjen ja oppositioliikkeiden rinnalle rakennetaan hallituksen valvonnassa olevat kilpailijat tai usutetaan skinit/turvallisuuspalvelut/sotaveteraanit/oikeuslaitos kimppuun. Putin saattaa perustaa ihmisoikeuskomitean, lupailla rahoja. Kaikki on kuitenkin suunnattu kritiikin tylsyttämiseksi ja liikehdinnän hajottamiseksi. Jos ei kuoliaaksi syleily auta, puhuvat nyrkit.
Heinäkuuksi Putin on kutsunut Suomen presidentti Tarja Halosen Venäjälle suomalais-ugrilaisten kansojen suurjuhlaan. Saa nähdä millaista saippuaoopperaa siellä on luvassa. Putinin hallinto kun on aiemmin hyökännyt rajusti suomalais-ugrilaisia vähemmistökansoja vastaan ja estänyt muun muassa ruotsinsuomalaisten suomen kielen tutkijoiden konfrenssimatkoja Karjalaan. Halosen pitäisi kieltäytyä tapaamasta miestä, jonka kädet ovat veressä joukkomurhista ja joka on hukkumaisillaan omaisten vuodatetuista kyyneleistä muodostuneeseen mereen.

4 kommenttia:

Joonas Sillanpää kirjoitti...

Taas on yksi huipputoimittaja joukosta poissa. Helsingin Sanomien Tomi Ervamaa on kuollut 1. heinäkuuta Lontoossa. Hän oli vasta 42-vuotias.
Tämän päiväisessä muistokirjoituksessa ei kerrota kuolinsyytä, mutta arvailla voi ettei se ollut luonnollinen. Ketä tietää, kertokoon.

Ervamaata ärsyttivät erityisesti fanaattiset fundamentalistit ja hurskastelijat, jotka saivat sankotolkulla kylmää vettä jatkuvasti niskaansa. Hän oli yhteiskuntakriittisyyden kuningas, joka oli aina pienen ihmisen puolella kaikenlaisia kahjoja vallanpitäjiä vastaan.

Ervamaa oli muun muassa vuosia Helsingin Sanomien Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana, Irakissa ja aloitti juuri pestinsä Lontoossa.

Moni lukija jää kaipaamaan tätä taitavaa ja älykästä kynäniekkaa.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Kiinnostavaahan tässä on se, että Putin on kutsunut Suomen ja Unkarin edustajat, mutta ei Viron. Viro on nyt paitsiossa kun siellä siirrettin patsas väärään paikkaan.

Joonas Sillanpää kirjoitti...

Moskovassa siirrettiin vastaavia pystejä ja luita samanaikaisesti puolen tusinaa. Kukaan ei älähtänyt.

Viron ja Venäjän välisessä patsaskiistassa kyse oli kai enemmän venäläisestä sisäpolitiikasta, mutta taustalla on toki tulehtuneita suhteita muutenkin. Virolaiset ovat pyristelleet näyttävästi irti Moskovan talutusnuorasta, ja ovat esimerkiksi mukana amerikkalaisten sodissa. Monessa mielessä Viro on nykyisin "länsimaisempi" kuin Suomi.

Eipä sinne "juhlille" sitten ole muita kutsuttukaan. Ei edes paikallisia suomalais-ugrilaisia pamppuja ja aktiiveja meistä ruosuista puhumattakaan. Virolaisen telkkariryhmän viranomaiset jopa pidättivät. Teatteria, teatteria... Sitä se on. Vladimir Putin yrittää teeskennellä meikäläisten ystävää. On sillä pokkaa.

Göran Persson sentään halveksi avoimesti väittämällä ettei Ruotsissa ole koskaan suomea puhuttukaan eikä tulla puhumaan. Göranin tietojen mukaan meitä olisi vain joitakin kymmeniä tuhansia, eikä sen kokoinen vähemistö omia palveluita tarvitse. Hyvä oli ajaa alas kunnalliset suomenkieliset luokat ja suomen opetus.

Joonas Sillanpää kirjoitti...

Kiitos erään aktiivisen bloginlukijan vinkin, on Tomi Ervamaan kohtalosta tässä lisää tietoa:

www.thisislocallondon.co.uk

Finnish reporter’s binge-drink death
By Hollye Blades


A well-known Finnish journalist who lost his home and job because of his drinking was found dead in a bus shelter, an inquest heard.

Tomi Ervamaa, 42, a long-time correspondent for Finnish paper Helsingin Sanomat, was found dead in a bus shelter after dying from alcohol poisoning on July 1.

An inquest at Westminster Coroner's Court heard that Mr Ervamaa, had suffered from alcoholism and depression and had entered rehabilitation at least once in an attempt to stop drinking.


Mr Ervamaa, who was divorced with a son in Finland, came over to the UK in 2006 as a London correspondent. After just a few months, he lost his job due to his alcoholism and was forced to leave his flat in Dell Walk, New Malden.

He moved back to Finland in April this year where he spent two weeks in rehabilitation in an attempt to stop drinking and spent time with his former wife and son.

“Tomi Ervamaa was one of the very few writers who had a voice. Always facts-based, but often irreverent, even iconoclastic, his output was a joy to follow. There's one dry wit less in the world.”
Web tribute to Tomi Ervamaa

On June 22, Mr Ervamaa returned to London where he began drinking again. On the night of Friday, June 29, he was seen in Tottenham Court Road by a colleague, who described him as extremely drunk and with a cut on his cheek. He then called her mobile later that night and asked her if he could sleep at her flat for the night but she refused.

The following day, she texted him several times and, when he did not respond, she called the police and reported him missing.

In the early hours of Sunday morning, a group of teenagers came across Mr Ervamaa, unconscious in a bus shelter on Putney Heath. They flagged down a passing police car and the officers attempted to resuscitate him but with no success.

One tribute posted after his death on a website said: "Tomi Ervamaa was one of the very few writers who had a voice. Always facts-based, but often irreverent, even iconoclastic, his output was a joy to follow. There's one dry wit less in the world."

At the inquest, PC Wayne Orton, one of the first officers on the scene, said: "He had a bag with him, containing his Finnish passport. There was also an empty bottle of gin and a can of strong lager in his possession."

A postmortem examination carried out by Dr Robert Chapman found that the cut on his cheek was consistent with a fall and not an assault.

Coroner Dr Paul Knapman recorded a verdict of misadventure on Tuesday.

He said: "He had a fantastically high level of alcohol in his system, and alcohol at this type of level acts as a poison and would have proved fatal, no matter how accustomed someone is to drinking."

12:06pm Thursday 13th September 2007