Barbara Demick: Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa. Atena, 2013. 436 s.
Harvoin lukee yhtä tyrmistyttävää ja järkyttävää kirjaa kuin Barbara Demickin Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa. Se perustuu pohjoiskorealaisten loikkareiden kertomuksiin maasta, jossa valtiovallan mielivalta ulottuu yksityiselämän intiimeihinkin alueisiin.
Täysin järjettömällä politiikalla on iso kansakunta saatu takaisin kivikauteen ja teljettyä vankilaan, jossa aivopesu läpäisee kaikki yhteiskunnan osa-alueet ja kärsitään nälästä.
Vieressä ovat Japani ja Etelä-Korea, joka on aivan eri aikakaudella ja muuten kehittyneet maat kuten Kiina ja Venäjä.
Pohjois-Korea on yhtä aikaa kuin jostain parodiasta, jossa iso paksu poika tykkää leikkiä sotaa ja on päätynyt valtionjohtajaksi ja käyttäytyy kuin pikkupoika, joka saa itkupotkuraivareita. Samalla se on mitä totisinta tragediaa, joka muistuttaa Neuvostoliiton, Kiinan ja Saksan keskitysleirejä ja totalitarismia. Historiallinen haamu, joka hönkii tässä ajassa. Feodalistinen hallinto tukeutuu tiukkaan kastisysteemiin perustuvaan luokkajärjestelmään kuristaessaan kansaa. Ikään kuin ihmiskunnan eri järjestelmien kaikki huonoimmat puolet olisi kerätty yhteen kauhugalleriaan.
Kirja on tosiaan hurjaa luettavaa. Tuntuu käsittämättömältä miten samaan aikaan kun itse on tehnyt eri asioita, on toiset taistelleet nälkäkuolemaa vastaan.
Yhteen mielenkiintoiseen seikkaan kiinnitin huomiota. Pohjoiskorealaisten sopeutumiseen Etelä-Koreaan. Monet kertomukset muistuttivat ruotsinsuomalaisten kertomuksia kun he olivat muuttaneet köyhästä jälkeenjääneestä Suomesta 1960-70-luvuilla Ruotsiin. Elintasoero herätti ihmetystä ja uusi teknologia hämmennystä.
Tämä kirja kannattaa kyllä hankkia lukemistoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti