sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Pekka & Raija Salmimies: Esimiehen arkipsykologiaa

Pekka & Raija Salmimies: Esimiehen arkipsykologiaa. WSOY Ekonomia 1998. 184 s.

Nimestään huolimatta Esimiehen arkipsykologiaa ei ole mikään varsinaisesti esimiestehtävissä työskentelevien psykologinen työkalupakki. Oppikirjaksikaan siitä ei ole. Vaikka nimi harhauttaa, tarjoaa kirja kyllästävän keskustelunavauksen psyykkisesti mielekkäästä elämästä, ja kuinka edellytyksiä sellaiseen luodaan.

Lavea kirja keskittyy paljolti parisuhteeseen ja perhe-elämän kaariin, liikuntaan ja ajankäyttöön.

Mieli tekisi analysoida referaattisesti kirjan ajatuksia, mutta voimat eivät riitä. Työelämä haukkaa tällä hetkellä valtaosan valveillaolosta. Mutta sellaista elämä on. Salmimiehetkin esittävät ajankäytöllisesti erilaisia elämänvaiheita, joissa perhe-elämä, parisuhde, vapaa-aika ja työt saavat erilaisia painotuksia kulloisenkin tilanteen mukaan. Itse siis olen heidän tyydytysten nelikentässä vaiheessa kuusi eli työsuuntautumisvaiheessa. Tässä vaiheessa työ muodostuu elämän tärkeimmäksi alueeksi. Salmimiehet varottavat, että kaikkea ei kuitenkaan tule antaa työlle, vaan nelikentän muitakin osasia tulee kuunnella. Heidän nelikenttänsä muodostuu työstä, ryhmästä, parisuhteesta ja perheestä.

Tiedän 6-7 päiväisen työviikon olevan vain yksi vaihe elämästäni, joka luultavasti vaipuu unhoon lähivuosina. Mutta psyykkisesti huomaa kyllä jo nyt - etenkin loppuvuoden kahden kuukauden lähes yhtämittaisen työputken vaikutuksen. Ryhmä eli ystävät, kaverit ja tuttavat ovat hiipuneet sähköisiksi kontakteiksi, kulttuurin eli kirjallisuuden ja muun hömpän nauttiminen on jäänyt vähemmälle... Aikaa ja mahdollisuuksia hengähtämiselle hektisessä ilmapiirissä ei siis oikein ole. Se kuluttaa eli joutunen piakkoin uusimaan aikataulujani ja raivaamaan tilaa muullekin kuin työlle elämästäni.

Taustalla kun ei ole mikään työhulluus, vaan tietoinen tavoitteellisuus. Maahanmuuttajalle on tärkeää integroitua yhteiskuntaan ja työelämään tiukasti välittömästi. Muuten kynnys kohoaa liian korkeaksi ja syrjäytyy. Samalla säästän osakkeisiin ja asuntoon, jotta tulevaisuudessa olisi varaa elellä ylellisemmin, kun siirtyy parisuhde/perhevaiheeseen... Ja pystyn panostamaan kirjoittamiseen.

Toinen osa-alue, josta Salmimiehet kirjoittavat, on liikunta ja sen merkitys henkiselle hyvinvoinnille. Tanakkaa tekstiä, josta olisi hyötyä itse kulle. Oli sitten alainen tai esimies.

Ei kommentteja: