sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Peter Jacobi: Elämäni kirjana

Peter Jacobi: Elämäni kirjana. Like, 2001. 138 s.

Metamorfoosit eivät ole mitään uutta kirjallisuudessa. Antiikissa itse asiassa muodonmuutokset olivat varsin suosittuja teemoja. Peter Jacobin Elämäni kirjana ei siis edusta mitään järisyttävää. Eikä juonikaan ole mikään superseksikäs. Silti se on paikoin hulvattoman hauska romaani, jota ei siksi malta päästää käsistään.

Nenän kirjoissa ikänsä pitänyt viisikymppinen kirjakauppias muuttuu kirjaksi. Tyttöystävä selvittelee hetken ja heivaa kirjaksi muuttuneen miehensä ikkunasta ulos. Erinäisten vaiheiden kautta kirjamies päätyy tuttavan luo kustantamoon ja lopulta takaisin kotiin ja levitykseen. Hykerryttävänä lisänä ovat matkan aikana tulevat tahrat, jotka ovat kuvituksena häiritsemässä lukemista.

Kirja keskustelee lukijan kanssa, pohdiskelee maailmankirjallisuutta ja vertaa itseään jalompiin keitoksiin. Se kommentoi tilaansa ja pyristelee uudessa olomuodossaan edeten reaaliajassa. Syvällisenä kirjana sitä ei voi pitää, mutta menettelee kevyenä viihteenä välissä. Muun painavamman lukemisen ohessa.

Ei kommentteja: