maanantai 28. helmikuuta 2011

Risto Kunelius: Viestinnän vallassa. Johdatus joukkoviestinnän kysymyksiin

Risto Kunelius: Viestinnän vallassa. Johdatus joukkoviestinnän kysymyksiin. WSOY, 2003 (5. painos). 271 s.

Tämän mainion kirjan luin ensi kerran jo vuosikymmen sitten toimittajanraakileena. Nyt se tuli eteen opinnoissa. Suoritan tiedotusopin perusopintoja Tampereen yliopistossa harrastusmielessä. Tiedotusoppi on aina kiinnostanut ja alan kirjallisuuteen olen ahkerasti tutustunut. Vasta nyt päätin hommata myös muodollisen pätevyyden siitä. Tällä hetkellä toimin suomen kielen opettajana, mutta aiemmassa elämässä olen ollut niin toimittajana kuin päätoimittajana eri lehdissä Suomessa ja Ruotsissa. Tiedä vaikka joskus vielä sillekin uralla uudestaan eksyisi.

Joka tapauksessa Kunelius johdattaa alkuun historiaan, tuo sitten tähän päivään ja vie kaupallisuuden ytimeen pohtimaan peruskysymyksiä. Eniten luin tällä kertaa lukua kuusi joukkoviestinnän vaikutuksista ja mietin esseessä perussuomalaisten nousua gallupeissa. Päädyin osaltani tulkitsemaan Soinin poppoon menestystä hiljaisuuden spiraalin kautta. Tämän mekanismin merkittävyys näkyy silloin kun jokin ryhmä saa julkisuudessa uskomaan, että mielipiteet ovat kääntymässä sen hyväksi. Silloin tapahtuu tsunami. Ihminen luonnostaan tarkkailee muita ja haluaa olla samaa mieltä kuin muut.

Kuneliuksen kirja on oikeastaan yleissivistyksellinen kirja, jonka lukemisesta hyötyy itse kukin median kuluttaja ja tuottaja. Sen voisi liittää osaksi lukion viestintäkasvatusta.

Ei kommentteja: